Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtenio
    L&K
    • 2012
    • 1094
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rafafi, W oryginale bez dotrysku plik ten się nazywał :

Skoda_Octavia_TOURII_16_BSE i była stosowana wersja softu 3.0 lub 3.1 bynajmniej z takimi się spotkałem .

Po włączeniu dotrysku :

Octavia_16_BSE_[E5]_Lm_split
    i wrzucili wersję 3.5 softu .

Nazwij swoje ustawienia przy zmianach jakie dokonałeś właśnie jedną z nazw podanych i nie będą wnikać , pamiętaj że dotrysk jest łatwo sprawdzić , więc musisz użyć odpowiedniej nazwy .

Plik ten jest zapisywany w sterowniku i po zalogowaniu się z dowolnego laptopa jest widoczny na dolnym pasku pierwszej strony programu .

Fotka przykładowa bez zalogowania się do centralki ale z wsadem wcześniej zgranym .

Oczywiście najpierw sprawdź co Ci pokazuje program po zalogowaniu do centralki .
    Osobiście jak jeszcze korzystałem w pierwszych kilometrach z gwarancji też zmieniałem ale na nazwę bardzo podobną jak w oryginale i w ASO nie wnikali , a już wtedy włączyłem sobie start z gazu z ciepłego silnika tzn 60 stopni i wyżej , co w oryginalnym sofcie tego nie było i chyba nawet teraz tego nie włączają.

Komentarz

• Polon
      Rider
      • 2010
      • 315

Zamieszczone przez Wojtenio
      ... Fotka przykładowa bez zalogowania się do centralki ale z wsadem wcześniej zgranym ...
      W jaki sposób można zgrać wsad ze sterownika LPG nie dokonując w nim żadnych zmian?
      Rozumiem, że rafafi właśnie tak chciał zrobić, ale z jakiegoś powodu mu nie wyszło.
      Pozdrawiam

Komentarz

• Wojtenio
        L&K
        • 2012
        • 1094
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Polon
        W jaki sposób można zgrać wsad ze sterownika LPG nie dokonując w nim żadnych zmian?
        To bardzo proste , zarówno jak dokonujesz zmian albo tylko chcesz zgrać swoje ustawienia dajesz na stronie głównej F6 czyli :Zachowaj bieżącą konfigurację .
        Po wciśnięciu tego klawisza pojawi się taki obraz : ( ale chyba w oryginalnym programie z LR nie ma tylu pozycji aut tylko jest CNG i LPG ).

Widać wtedy obecną nazwę ustawień jakie są zapisane w centralce .
        Czyli co jest w tym pasku tak będzie widoczne na pierwszej stronie po zalogowaniu .
        No i zatwierdzasz OK .

Pojawi się wtedy taki niebieski pasek ze stanem procentowym wykonań i ustawienia zostaną zapisane .
        I to wszystko .

A teraz opiszę co zrobił kolega rafafi że mu nie wyszło :
        Doszedł do opcji zapisz i dał swój opis zapisywanego pliku( lub nazwę folderu ) tak jak na foto czyli Moja skoda .

Wybrał miejsce i zapisał .
        Po dokonaniu tej operacji w swoich ustawieniach czyli laptopie a również centralce sterownika pojawiła się jego nazwa :

Komentarz

• Polon
          Rider
          • 2010
          • 315

Dziękuję za wyjaśnienie. Uchroni to wielu z nas przed popełnieniem podobnego błędu, czyli zmiany nazwy pliku, bo chyba tylko taki błąd rafafi popełnił, skoro zawsze plik jest zapisywany zarówno do laptopa jak i do sterownika LPG.

Mylące są opisy klawiszy F6 i F7, ponieważ można z nich zrozumieć, że F6 tylko odczytuje konfigurację ze sterownika i pozwala ją zapisać pod dowolną nazwą w laptopie po naciśnięciu OK, a F7 tylko odczytuje plik z laptopa i zapisuje go w sterowniku LPG. Skoro tak nie jest, to jak już ktoś koniecznie chce mieć w laptopie plik pod inną nazwą, powinien przemianować zapisany plik dopiero po wylogowaniu się ze sterownika LPG (centralki).
          Pozdrawiam

Komentarz

• rafafi
            Classic
            • 2010
            • 16

Byłem już na tym przeglądzie. Nic nie zmieniałem ani nie poprawiałem. Więc miałem niby tą moją nazwę "moja skoda". Założyłem - być może błędnie - że będzie się to wyświetlało tylko na moim laptopie. Nikt mi nic nie powiedział ani nie zwrócił uwagi. Po prostu dokonano przeglądu 15000tyś na Octavię i instalację gazową. Elegancko uprzedzono mnie, że będzie ten dowtrysk. Ponarzekałem że to nie ok i w ogóle, że jestem rozczarowany (bo trochę jestem). Konspiracyjnie powiedzieli żebym przyjechał po gwarancji to to poprawią . Jeszcze nie sprawdziłem co konkretnie zmienili ale wkrótce jadę w dłuższą trasę to wcześniej podłączę się i sprawdzę.

Mam jeszcze pytania:
            - Czy wystarczy tylko odptaszkować dowtrysk czy jeszcze trzeba zmienić coś w mapach żeby nie jeździć na benzynie.
            - co zrobić żeby po tym nie zostawić śladu?
            - No i to o czym wszyscy też tu mówią: Lekko falują mi obroty na gazie na biegu jałowym (ale minimalnie) no i te sprężyny. Dramatu nie ma ale tył jednak trochę niżej niż w nówce bez gazu. Czy walczyć o to i co mi się należy? Mam jeszcze 1rok gwarancji

Mam Octavię II FL elegance. Za gaz dopłaciłem (nie śmiejcie się)

Komentarz

• esgald
              Classic
              • 2013
              • 8

Witam,

mnie również nie ominęła aktualizacja mapy i włączenie w moim TOURZE dotrysku benzyny. Aktualizacja robiona przy przeglądzie 30k km. Doradca zapewnił, że to dla dobra silnika oraz ze względu, że robię dużo km/rok. Poinformował też o utracie gwarancji w przypadku pozostania przy mapie bez dotrysku. Po około 2 tygodniach męczenia się z dotryskiem Pb (moment dotrysku był wyczuwalny) podjechałem do ASO na wstawienie MAD'ów z programu satysfakcji klienta. Zgłosiłem, że nie jestem zadowolony z ustawienia dotrysku - auto rwie jak dodaję gazu i występuje dotrysk Pb. Poskutkowało to przejażdżką z gazownikiem z ASO i wgraniem starej mapy bez dotrysku i bez utraty gwarancji. W dodatku pan gazownik powiedział, że on sam nie rozumie całej akcji z włączaniem dotrysku gdyż silniki te są przystosowane do gazu i robią po 200k km na gazie. Powiedział też że mapy zmieniają bo takie jest zarządzenie SKODY. Powiedział też, że jedyne awarie z jakimi się spotkał pracując w ASO to falowanie silnika spowodowane padniętymi wtryskiwaczami.

Komentarz

• bishop
                L&K
                • 2012
                • 1430

Zamieszczone przez rafafi
                ... Czy walczyć o to i co mi się należy? Mam jeszcze 1rok gwarancji...
                Zrobiłeś wszystko co możliwe teraz siadź w fotelu walnij piwko, a na święta na pewno dostaniesz od skody życzenia, "hojnemu sponsorowi wszystkiego naj,.. SAP " :los

Komentarz

• Podbiel
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 164

Panowie nie ma dramatu.

przy 3 000 mamy 100km/h => do miasta wystarczy

Moje pytanie czy przy 4 000 czy przy 4500 przechodzi na benzynę?!

Bo przy 4000 mamy ok 130 km/h trochę słabo lepiej jak by to było 4500.

Gadałem na ostatnim przeglądzie z sensownym człowiekiem z serwisu SIN- Clan Zakręt i mi się przyznał, że chodzi o schłodzenie gniazd zaworowych.

Co do ekonomi to nie róbmy dramatu. Mi pali 9.2 lpg w mieście wcześniej palił 9.6 lpg to zakładając 7 % daje nam jakieś 0.7 Pb => 3,5 zł Choć to przypadek ekstremalny bo ile % trasy po Warszawie jeżdzę> 100 ?

Wcześniej płaciłem ok 25 zł a teraz płace ok 28 zł przy założeniu że robię 2 000 km miesięcznie daje mi różnice na poziomie 60 zł. Auta nie kupiłem na rok czy 2 jak ma mi dłużej bezawaryjnie posłużyć to ja jestem za.
                  Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• kinimod1987
                    Classic
                    • 2013
                    • 23

Proponuje wszystkim najpierw przetestować czy ten dotrysk działa. Przy wymianie wtryskiwaczy wgrano mi nowy soft. Testowałem samochód trzymając go przez długi odcinek 180km/h. biegi zmieniałam przy 3-4k obrotów. wskazówka od PB nawet nie drgnęła.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

No dobra, ale... ile bylo benzyny przy poczatku testu?? Bo jak pelny bak to na samej benzynie auto musi zrobic ze 100-150km, zeby wskazowka ruszyla od zera.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• bishop
                        L&K
                        • 2012
                        • 1430

Zamieszczone przez kinimod1987
                        Proponuje wszystkim najpierw przetestować czy ten dotrysk działa. Przy wymianie wtryskiwaczy wgrano mi nowy soft.
                        To że wgrali ci nowy program , nie znaczy że masz zaznaczoną opcję dotrysku pb.

Komentarz

• adamsky
                          Rider
                          • 2024
                          • 371
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ciekawy artykuł znalazłem ostatnio na stronie auto świat:

autor powołując sie na źródła Prins pisze że w 1.6 BSE z głowicą produkowaną w meksyku może wystąpić problem z LPG.

Czy da się po win sprawdzić kraj produkcji głowicy?
                          Dotrysków nie dam sobie nigdy włączyć ale na lubra mogę się zastanowić (500 zł i spokój).

W moim 2 aucie mam instalacje od nowości (razem z lubrą) i dopiero po przebiegu 90 tyś regulowałem luzy 1 raz, więc...

Komentarz

• kinimod1987
                            Classic
                            • 2013
                            • 23

Zamieszczone przez Maicroft
                            No dobra, ale... ile bylo benzyny przy poczatku testu?? Bo jak pelny bak to na samej benzynie auto musi zrobic ze 100-150km, zeby wskazowka ruszyla od zera.
                            Wskazówka była bardzo blisko momentu w którym zapala się ostrzeżenie o małej ilości benzyny - na pewno zauważyłbym spalanie PB.

Rozmawiałem z kierownikiem ASO. Twierdził że oni nie mogą ręcznie tego zmieniać. Ich zadaniem jest tylko wgranie nowego softu. Gazownik nie dostaje się do oprogramowania i nic tam nie ustawia, tak przynajmniej twierdzi kierownik.

Miałem wymieniane wtryskiwacze 2 razy + sterownik gazu.

edit : raz wtryski były zmieniane w ASO Kato a drugi raz w ASO w Kielcach .

Komentarz

• Podbiel
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 164

Zamieszczone przez adamsky
                              1.6 BSE z głowicą produkowaną w meksyku może wystąpić problem z LPG.

szukałem informacji ale nic nie znalazłem...
                              Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• kapi
                                L&K
                                • 2009
                                • 1174
                                • Fabia combi

Zamieszczone przez Podbiel

na Węgrzech w Gyor, Audi ma też swój zakład produkujący silniki. również BSE co jest zaznaczone w homologacji samochodu.

Ten artykuł w AS był bardzo dawno i temat też był poruszany na OCP.
                                OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• adamsky
                                  Rider
                                  • 2024
                                  • 371
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kapi
                                  Zamieszczone przez Podbiel

na Węgrzech w Gyor, Audi ma też swój zakład produkujący silniki. również BSE co jest zaznaczone w homologacji samochodu.

Ten artykuł w AS był bardzo dawno i temat też był poruszany na OCP.
                                  W homologacji mam Audi AG, tylko czy to znaczy że wszsytkie komponenty są z UE ... nikt nie wie..

Masz może linka do tego wątku bo szukam i nie znajduję.

edit:
                                  ok chyba znalazłem http://forum.octaviaclub.pl/printvie...be27532fb9d11f

i ciekawostka na niemimeckim forum:

opisany tu jest przypadek Caddy (wymiana silnika przy 100 tyś).

Komentarz

• Tatra
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 248
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wczoraj odebrałem auto z ASO - powiedzieli, że juz nie wgrywają nowych map - bo tylko z tym kłopot. Ludzis skarżą się na "falujące obroty". Co ciekawe - samo z własnej woli wgrywają stare mapy, czyli te sprzed "modyfikacji".

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                                    Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• aronus
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 643
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tatra
                                      Wczoraj odebrałem auto z ASO - powiedzieli, że juz nie wgrywają nowych map - bo tylko z tym kłopot. Ludzis skarżą się na "falujące obroty". Co ciekawe - samo z własnej woli wgrywają stare mapy, czyli te sprzed "modyfikacji".
                                      Znaczy się, że głowice się raptem utwardziły i już nie trzeba o nie dbać :lol:

Komentarz

• NATIOLES
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 5

witam jestem tu nowy i to mój pierwszy post. przeczytałem całe 25 stron tego wątku. dziś żona oddała naszą skodzine do ASO w Koszalinie na 1 przegląd gwarancyjny po roku. Obecnie przejechane mamy 13tyś. Pan powiedział że nastąpi zmiana oprogramowania i po 4tyś obrotów będzie dotrysk benzyny. Średnio będzie to więcej benzyny o pół litra na 100km. Czytając post poniżej - kolegi z lublina wku___wiłem się i zadzwoniłem do aso lubllin z pytaniem czy dają dotrysk benzyny - pan odpowiedział mi że tak. jest to standardowa procedura w każdym aso. Nic już z tego nie rozumiem - aso co innego - użytkownicy na forum co innego. wniosek - zainwestuje 30zł na kabel i sam się chyba w to pobawię.....

Komentarz

• leonn
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2726
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez NATIOLES
                                          Nic już z tego nie rozumiem - aso co innego - użytkownicy na forum co innego.
                                          Bo kazda sytuacja jest inna, jadno ASO włancza, a inne nie.

zainwestuje 30zł na kabel i sam się chyba w to pobawię..
                                          Pomysł dobry , ale 30zł to chyba za mało na interfejs.

Komentarz

• NATIOLES
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 5

[quote="leonn"]
                                            Nic już z tego nie rozumiem - aso co innego - użytkownicy na forum co innego.
                                            Bo kazda sytuacja jest inna, jadno ASO włancza, a inne nie.

zainwestuje 30zł na kabel i sam się chyba w to pobawię..
                                            Pomysł dobry , ale 30zł to chyba za mało na interfejs.[/quote

http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg...708894618.html - 27zł jeśli kabel1 nie pasuje to dajcie linka do jakiejś aukcji na której kupię prawidłowy

panowie z aso sami umówili się z nami za tydzień na wymianę wtrysków - nic nie zgłaszaliśmy, dosłownie ze 2 razy jak silnik był ciepły w lecie zauważyłem skok obrotów na jałowym.

skoro aso - to procedury chyba powinny być takie same wszędzie? chyba że to polska właśnie. i certfikaty i normy zgodności 9001 skoda ma w du-ie?

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2726
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

NATIOLES, nie mówię, że ten nie będzie pasował. Spróbuj koszt niewielki.

Komentarz

• bishop
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1430

skoro aso - to procedury chyba powinny być takie same wszędzie? chyba że to polska właśnie.
                                                Tak procedury owijania kierownicy folią i fotek przed przyjęciem.

Przeczytałeś niby temat ... i nie zauważyłeś że aso robi co chce... :twisted: i żeby być traktowanym poważnie to musisz być klientem" awanturującym się".

Komentarz

• PPrzemek
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 87

Ciekawy artykuł odnośnie ASO i central firm i podejścia do klienta...
                                                  Pozdrawiam
                                                  Przemek

Komentarz

• Tatra
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 248
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez aronus
                                                    Zamieszczone przez Tatra
                                                    Znaczy się, że głowice się raptem utwardziły i już nie trzeba o nie dbać :lol:
                                                    Podobno (tak twierdzi ASO), że to inicjatywa LR z tym dotryskiem - nie SAP Padniętych głowic "gość z ASO" jakoś nie pamięta, ale kilka MEDów ponoć wymieniali

[ Dodano: Sro 27 Lis, 13 23:40 ]
                                                    witam jestem tu nowy i to mój pierwszy post. przeczytałem całe 25 stron tego wątku. dziś żona oddała naszą skodzine do ASO w Koszalinie na 1 przegląd gwarancyjny po roku. Obecnie przejechane mamy 13tyś. Pan powiedział że nastąpi zmiana oprogramowania i po 4tyś obrotów będzie dotrysk benzyny. Średnio będzie to więcej benzyny o pół litra na 100km. Czytając post poniżej - kolegi z lublina wku___wiłem się i zadzwoniłem do aso lubllin z pytaniem czy dają dotrysk benzyny - pan odpowiedział mi że tak. jest to standardowa procedura w każdym aso. Nic już z tego nie rozumiem - aso co innego - użytkownicy na forum co innego. wniosek - zainwestuje 30zł na kabel i sam się chyba w to pobawię.....
                                                    Do CRH ZAGIEL dzwoniłeś?

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                                                    Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

Pracuję...