Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtenio
    L&K
    • 2012
    • 1095
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rafafi, W oryginale bez dotrysku plik ten się nazywał :

Skoda_Octavia_TOURII_16_BSE i była stosowana wersja softu 3.0 lub 3.1 bynajmniej z takimi się spotkałem .

Po włączeniu dotrysku :

Octavia_16_BSE_[E5]_Lm_split
    i wrzucili wersję 3.5 softu .

Nazwij swoje ustawienia przy zmianach jakie dokonałeś właśnie jedną z nazw podanych i nie będą wnikać , pamiętaj że dotrysk jest łatwo sprawdzić , więc musisz użyć odpowiedniej nazwy .

Plik ten jest zapisywany w sterowniku i po zalogowaniu się z dowolnego laptopa jest widoczny na dolnym pasku pierwszej strony programu .

Fotka przykładowa bez zalogowania się do centralki ale z wsadem wcześniej zgranym .

Oczywiście najpierw sprawdź co Ci pokazuje program po zalogowaniu do centralki .
    Osobiście jak jeszcze korzystałem w pierwszych kilometrach z gwarancji też zmieniałem ale na nazwę bardzo podobną jak w oryginale i w ASO nie wnikali , a już wtedy włączyłem sobie start z gazu z ciepłego silnika tzn 60 stopni i wyżej , co w oryginalnym sofcie tego nie było i chyba nawet teraz tego nie włączają.

Komentarz

• Polon
      Rider
      • 2010
      • 315

Zamieszczone przez Wojtenio
      ... Fotka przykładowa bez zalogowania się do centralki ale z wsadem wcześniej zgranym ...
      W jaki sposób można zgrać wsad ze sterownika LPG nie dokonując w nim żadnych zmian?
      Rozumiem, że rafafi właśnie tak chciał zrobić, ale z jakiegoś powodu mu nie wyszło.
      Pozdrawiam

Komentarz

• Wojtenio
        L&K
        • 2012
        • 1095
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Polon
        W jaki sposób można zgrać wsad ze sterownika LPG nie dokonując w nim żadnych zmian?
        To bardzo proste , zarówno jak dokonujesz zmian albo tylko chcesz zgrać swoje ustawienia dajesz na stronie głównej F6 czyli :Zachowaj bieżącą konfigurację .
        Po wciśnięciu tego klawisza pojawi się taki obraz : ( ale chyba w oryginalnym programie z LR nie ma tylu pozycji aut tylko jest CNG i LPG ).

Widać wtedy obecną nazwę ustawień jakie są zapisane w centralce .
        Czyli co jest w tym pasku tak będzie widoczne na pierwszej stronie po zalogowaniu .
        No i zatwierdzasz OK .

Pojawi się wtedy taki niebieski pasek ze stanem procentowym wykonań i ustawienia zostaną zapisane .
        I to wszystko .

A teraz opiszę co zrobił kolega rafafi że mu nie wyszło :
        Doszedł do opcji zapisz i dał swój opis zapisywanego pliku( lub nazwę folderu ) tak jak na foto czyli Moja skoda .

Wybrał miejsce i zapisał .
        Po dokonaniu tej operacji w swoich ustawieniach czyli laptopie a również centralce sterownika pojawiła się jego nazwa :

Komentarz

• Polon
          Rider
          • 2010
          • 315

Dziękuję za wyjaśnienie. Uchroni to wielu z nas przed popełnieniem podobnego błędu, czyli zmiany nazwy pliku, bo chyba tylko taki błąd rafafi popełnił, skoro zawsze plik jest zapisywany zarówno do laptopa jak i do sterownika LPG.

Mylące są opisy klawiszy F6 i F7, ponieważ można z nich zrozumieć, że F6 tylko odczytuje konfigurację ze sterownika i pozwala ją zapisać pod dowolną nazwą w laptopie po naciśnięciu OK, a F7 tylko odczytuje plik z laptopa i zapisuje go w sterowniku LPG. Skoro tak nie jest, to jak już ktoś koniecznie chce mieć w laptopie plik pod inną nazwą, powinien przemianować zapisany plik dopiero po wylogowaniu się ze sterownika LPG (centralki).
          Pozdrawiam

Komentarz

• rafafi
            Classic
            • 2010
            • 16

Byłem już na tym przeglądzie. Nic nie zmieniałem ani nie poprawiałem. Więc miałem niby tą moją nazwę "moja skoda". Założyłem - być może błędnie - że będzie się to wyświetlało tylko na moim laptopie. Nikt mi nic nie powiedział ani nie zwrócił uwagi. Po prostu dokonano przeglądu 15000tyś na Octavię i instalację gazową. Elegancko uprzedzono mnie, że będzie ten dowtrysk. Ponarzekałem że to nie ok i w ogóle, że jestem rozczarowany (bo trochę jestem). Konspiracyjnie powiedzieli żebym przyjechał po gwarancji to to poprawią . Jeszcze nie sprawdziłem co konkretnie zmienili ale wkrótce jadę w dłuższą trasę to wcześniej podłączę się i sprawdzę.

Mam jeszcze pytania:
            - Czy wystarczy tylko odptaszkować dowtrysk czy jeszcze trzeba zmienić coś w mapach żeby nie jeździć na benzynie.
            - co zrobić żeby po tym nie zostawić śladu?
            - No i to o czym wszyscy też tu mówią: Lekko falują mi obroty na gazie na biegu jałowym (ale minimalnie) no i te sprężyny. Dramatu nie ma ale tył jednak trochę niżej niż w nówce bez gazu. Czy walczyć o to i co mi się należy? Mam jeszcze 1rok gwarancji

Mam Octavię II FL elegance. Za gaz dopłaciłem (nie śmiejcie się)

Komentarz

• esgald
              Classic
              • 2013
              • 8

Witam,

mnie również nie ominęła aktualizacja mapy i włączenie w moim TOURZE dotrysku benzyny. Aktualizacja robiona przy przeglądzie 30k km. Doradca zapewnił, że to dla dobra silnika oraz ze względu, że robię dużo km/rok. Poinformował też o utracie gwarancji w przypadku pozostania przy mapie bez dotrysku. Po około 2 tygodniach męczenia się z dotryskiem Pb (moment dotrysku był wyczuwalny) podjechałem do ASO na wstawienie MAD'ów z programu satysfakcji klienta. Zgłosiłem, że nie jestem zadowolony z ustawienia dotrysku - auto rwie jak dodaję gazu i występuje dotrysk Pb. Poskutkowało to przejażdżką z gazownikiem z ASO i wgraniem starej mapy bez dotrysku i bez utraty gwarancji. W dodatku pan gazownik powiedział, że on sam nie rozumie całej akcji z włączaniem dotrysku gdyż silniki te są przystosowane do gazu i robią po 200k km na gazie. Powiedział też że mapy zmieniają bo takie jest zarządzenie SKODY. Powiedział też, że jedyne awarie z jakimi się spotkał pracując w ASO to falowanie silnika spowodowane padniętymi wtryskiwaczami.

Komentarz

• bishop
                L&K
                • 2012
                • 1430

Zamieszczone przez rafafi
                ... Czy walczyć o to i co mi się należy? Mam jeszcze 1rok gwarancji...
                Zrobiłeś wszystko co możliwe teraz siadź w fotelu walnij piwko, a na święta na pewno dostaniesz od skody życzenia, "hojnemu sponsorowi wszystkiego naj,.. SAP " :los

Komentarz

• Podbiel
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 164

Panowie nie ma dramatu.

przy 3 000 mamy 100km/h => do miasta wystarczy

Moje pytanie czy przy 4 000 czy przy 4500 przechodzi na benzynę?!

Bo przy 4000 mamy ok 130 km/h trochę słabo lepiej jak by to było 4500.

Gadałem na ostatnim przeglądzie z sensownym człowiekiem z serwisu SIN- Clan Zakręt i mi się przyznał, że chodzi o schłodzenie gniazd zaworowych.

Co do ekonomi to nie róbmy dramatu. Mi pali 9.2 lpg w mieście wcześniej palił 9.6 lpg to zakładając 7 % daje nam jakieś 0.7 Pb => 3,5 zł Choć to przypadek ekstremalny bo ile % trasy po Warszawie jeżdzę> 100 ?

Wcześniej płaciłem ok 25 zł a teraz płace ok 28 zł przy założeniu że robię 2 000 km miesięcznie daje mi różnice na poziomie 60 zł. Auta nie kupiłem na rok czy 2 jak ma mi dłużej bezawaryjnie posłużyć to ja jestem za.
                  Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• kinimod1987
                    Classic
                    • 2013
                    • 23

Proponuje wszystkim najpierw przetestować czy ten dotrysk działa. Przy wymianie wtryskiwaczy wgrano mi nowy soft. Testowałem samochód trzymając go przez długi odcinek 180km/h. biegi zmieniałam przy 3-4k obrotów. wskazówka od PB nawet nie drgnęła.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

No dobra, ale... ile bylo benzyny przy poczatku testu?? Bo jak pelny bak to na samej benzynie auto musi zrobic ze 100-150km, zeby wskazowka ruszyla od zera.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• bishop
                        L&K
                        • 2012
                        • 1430

Zamieszczone przez kinimod1987
                        Proponuje wszystkim najpierw przetestować czy ten dotrysk działa. Przy wymianie wtryskiwaczy wgrano mi nowy soft.
                        To że wgrali ci nowy program , nie znaczy że masz zaznaczoną opcję dotrysku pb.

Komentarz

• adamsky
                          Rider
                          • 2025
                          • 371
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ciekawy artykuł znalazłem ostatnio na stronie auto świat:

autor powołując sie na źródła Prins pisze że w 1.6 BSE z głowicą produkowaną w meksyku może wystąpić problem z LPG.

Czy da się po win sprawdzić kraj produkcji głowicy?
                          Dotrysków nie dam sobie nigdy włączyć ale na lubra mogę się zastanowić (500 zł i spokój).

W moim 2 aucie mam instalacje od nowości (razem z lubrą) i dopiero po przebiegu 90 tyś regulowałem luzy 1 raz, więc...

Komentarz

• kinimod1987
                            Classic
                            • 2013
                            • 23

Zamieszczone przez Maicroft
                            No dobra, ale... ile bylo benzyny przy poczatku testu?? Bo jak pelny bak to na samej benzynie auto musi zrobic ze 100-150km, zeby wskazowka ruszyla od zera.
                            Wskazówka była bardzo blisko momentu w którym zapala się ostrzeżenie o małej ilości benzyny - na pewno zauważyłbym spalanie PB.

Rozmawiałem z kierownikiem ASO. Twierdził że oni nie mogą ręcznie tego zmieniać. Ich zadaniem jest tylko wgranie nowego softu. Gazownik nie dostaje się do oprogramowania i nic tam nie ustawia, tak przynajmniej twierdzi kierownik.

Miałem wymieniane wtryskiwacze 2 razy + sterownik gazu.

edit : raz wtryski były zmieniane w ASO Kato a drugi raz w ASO w Kielcach .

Komentarz

• Podbiel
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 164

Zamieszczone przez adamsky
                              1.6 BSE z głowicą produkowaną w meksyku może wystąpić problem z LPG.

szukałem informacji ale nic nie znalazłem...
                              Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• kapi
                                L&K
                                • 2009
                                • 1174
                                • Fabia combi

Zamieszczone przez Podbiel

na Węgrzech w Gyor, Audi ma też swój zakład produkujący silniki. również BSE co jest zaznaczone w homologacji samochodu.

Ten artykuł w AS był bardzo dawno i temat też był poruszany na OCP.
                                OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• adamsky
                                  Rider
                                  • 2025
                                  • 371
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kapi
                                  Zamieszczone przez Podbiel

na Węgrzech w Gyor, Audi ma też swój zakład produkujący silniki. również BSE co jest zaznaczone w homologacji samochodu.

Ten artykuł w AS był bardzo dawno i temat też był poruszany na OCP.
                                  W homologacji mam Audi AG, tylko czy to znaczy że wszsytkie komponenty są z UE ... nikt nie wie..

Masz może linka do tego wątku bo szukam i nie znajduję.

edit:
                                  ok chyba znalazłem http://forum.octaviaclub.pl/printvie...be27532fb9d11f

i ciekawostka na niemimeckim forum:
                                  Mittlerweile hat unser VolxCaddy 1.6 Life, Ez. 09.2005 über 60.000 Km abgespult, davon 30.000 auf LPG (Seit 12.2007). Außer einem Verbrauch von insgesamt jewe…

opisany tu jest przypadek Caddy (wymiana silnika przy 100 tyś).

Komentarz

• Tatra
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 248
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wczoraj odebrałem auto z ASO - powiedzieli, że juz nie wgrywają nowych map - bo tylko z tym kłopot. Ludzis skarżą się na "falujące obroty". Co ciekawe - samo z własnej woli wgrywają stare mapy, czyli te sprzed "modyfikacji".

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                                    Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• aronus
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 643
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tatra
                                      Wczoraj odebrałem auto z ASO - powiedzieli, że juz nie wgrywają nowych map - bo tylko z tym kłopot. Ludzis skarżą się na "falujące obroty". Co ciekawe - samo z własnej woli wgrywają stare mapy, czyli te sprzed "modyfikacji".
                                      Znaczy się, że głowice się raptem utwardziły i już nie trzeba o nie dbać :lol:

Komentarz

• NATIOLES
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 5

witam jestem tu nowy i to mój pierwszy post. przeczytałem całe 25 stron tego wątku. dziś żona oddała naszą skodzine do ASO w Koszalinie na 1 przegląd gwarancyjny po roku. Obecnie przejechane mamy 13tyś. Pan powiedział że nastąpi zmiana oprogramowania i po 4tyś obrotów będzie dotrysk benzyny. Średnio będzie to więcej benzyny o pół litra na 100km. Czytając post poniżej - kolegi z lublina wku___wiłem się i zadzwoniłem do aso lubllin z pytaniem czy dają dotrysk benzyny - pan odpowiedział mi że tak. jest to standardowa procedura w każdym aso. Nic już z tego nie rozumiem - aso co innego - użytkownicy na forum co innego. wniosek - zainwestuje 30zł na kabel i sam się chyba w to pobawię.....

Komentarz

• leonn
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2728
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez NATIOLES
                                          Nic już z tego nie rozumiem - aso co innego - użytkownicy na forum co innego.
                                          Bo kazda sytuacja jest inna, jadno ASO włancza, a inne nie.

zainwestuje 30zł na kabel i sam się chyba w to pobawię..
                                          Pomysł dobry , ale 30zł to chyba za mało na interfejs.

Komentarz

• NATIOLES
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 5

[quote="leonn"]
                                            Nic już z tego nie rozumiem - aso co innego - użytkownicy na forum co innego.
                                            Bo kazda sytuacja jest inna, jadno ASO włancza, a inne nie.

zainwestuje 30zł na kabel i sam się chyba w to pobawię..
                                            Pomysł dobry , ale 30zł to chyba za mało na interfejs.[/quote

http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg...708894618.html - 27zł jeśli kabel1 nie pasuje to dajcie linka do jakiejś aukcji na której kupię prawidłowy

panowie z aso sami umówili się z nami za tydzień na wymianę wtrysków - nic nie zgłaszaliśmy, dosłownie ze 2 razy jak silnik był ciepły w lecie zauważyłem skok obrotów na jałowym.

skoro aso - to procedury chyba powinny być takie same wszędzie? chyba że to polska właśnie. i certfikaty i normy zgodności 9001 skoda ma w du-ie?

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2728
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

NATIOLES, nie mówię, że ten nie będzie pasował. Spróbuj koszt niewielki.

Komentarz

• bishop
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1430

skoro aso - to procedury chyba powinny być takie same wszędzie? chyba że to polska właśnie.
                                                Tak procedury owijania kierownicy folią i fotek przed przyjęciem.

Przeczytałeś niby temat ... i nie zauważyłeś że aso robi co chce... :twisted: i żeby być traktowanym poważnie to musisz być klientem" awanturującym się".

Komentarz

• PPrzemek
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 87

Ciekawy artykuł odnośnie ASO i central firm i podejścia do klienta...
                                                  Pozdrawiam
                                                  Przemek

Komentarz

• Tatra
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 248
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez aronus
                                                    Zamieszczone przez Tatra
                                                    Znaczy się, że głowice się raptem utwardziły i już nie trzeba o nie dbać :lol:
                                                    Podobno (tak twierdzi ASO), że to inicjatywa LR z tym dotryskiem - nie SAP Padniętych głowic "gość z ASO" jakoś nie pamięta, ale kilka MEDów ponoć wymieniali

[ Dodano: Sro 27 Lis, 13 23:40 ]
                                                    witam jestem tu nowy i to mój pierwszy post. przeczytałem całe 25 stron tego wątku. dziś żona oddała naszą skodzine do ASO w Koszalinie na 1 przegląd gwarancyjny po roku. Obecnie przejechane mamy 13tyś. Pan powiedział że nastąpi zmiana oprogramowania i po 4tyś obrotów będzie dotrysk benzyny. Średnio będzie to więcej benzyny o pół litra na 100km. Czytając post poniżej - kolegi z lublina wku___wiłem się i zadzwoniłem do aso lubllin z pytaniem czy dają dotrysk benzyny - pan odpowiedział mi że tak. jest to standardowa procedura w każdym aso. Nic już z tego nie rozumiem - aso co innego - użytkownicy na forum co innego. wniosek - zainwestuje 30zł na kabel i sam się chyba w to pobawię.....
                                                    Do CRH ZAGIEL dzwoniłeś?

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                                                    Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

Pracuję...